10 gode råd til bekæmpelse af husstøvmider

28. april 2022

De fleste er ikke klar over at hvor meget ravage husstøvmider kan lave for vores sundhed.
Her 10 gode råd til bekæmpelse af husstøvmider.

Hvad er husstøvmider

Husstøvmider findes i tusindvis overalt i hjemmet. Den er så lille at man ikke kan se den med det blotte øje, faktisk er den kun 1/3 mm lang. Vi kan ikke blive helt fri for den, men vi kan gøre miljøet så dårligt for husstøvmiden at dens udbredelse minimeres.

Husstøvmider lever normalt i gennemsnit 3-5 måneder. Igennem sin levetid lægger en husstøvmide hun 40-80 æg, der klækkes efter 1-2 uger, og i løbet af 4-8 uger gennemgår husstøvmiden flere stadier fra larve til voksen mide.

Hvad lever husstøvmiden af

Husstøvmiden har brug for fugt for at kunne leve, og kan absolut ikke tåle at blive tørret ind. Derfor holder den isæt til i vores sovemiljø, hvor vi ligger og sveder, og ånder fugtig syreholdig luft ud. Har du også fjerdyner, uldtæpper, vattæpper og gulvtæppe, samt sover med lukket vindue og uden ventilation, ja så kan husstøvmiden ikke få det ret meget bedre!

Det er dog ikke kun i soveværelset du kan finde husstøvmiden, den findes også i resten af huset, men i mindre mængde. Her er det primært i gulvtæpper, stofmøbler og løse “hygge” tæpper.

Husstøvmiden lever primært af menneskets og dyrs hud, og er især glad for tør skællet hud og sår hvor den kan lægge sine æg. Ikke en særlig rar tanke!

Mange tror fejlagtigt at det er fordi husstøvmiden bider at man udvikler allergier, men det er faktisk enzymer i husstøvmidens afføring og dele af den døde husstøvmide der kan forårsage allergier.
De mest typiske lidelser er kløe, især på områder med meget tør hud, luftvejsproblemer, astma, røde kløende øjenene, næse der løber samt nyseanfald.
Du kan læse mere om husstøvmiden her

10 gode råd til bekæmpelse

Har du nogle af de ovenstående symptomer, kan det meget vel være husstøvmiderne der er på spil. Heldigvis er det en overkommelig opgave at holde dem nede.
Det er IKKE en god ide at gøre rent mere end en gang i ugen, da overdreven rengøring bare hvirvler husstøvmiderne op, og derved kan forårsage unødig gene for dig.

Ved at følge nedenstående råd, vil du mindske udviklingen af husstøvmide bestanden.

  1. Rengør soveværelset grundigt, og fjern alt med fjer og uld, samt vatterede- og læse tæpper.
  2. Du kan blive nødt til at købe nye puder og dyner hvis du er hårdt angrebet. Gå efter støvmide frit.
  3. Vask sengetøjet jævnligt på min. 60gr. Hvis du døjer med meget tør hud, skæl og eksem bør du vaske sengetøjet hver anden dag de første 14 dage.
  4. Fjern løse genstande så som sko, tasker, tøj og bedrollers under sengen, da disse samler unødig støv
  5. Sov for åbent vindue hvis muligt, så den fugtige og syrlige udåndingsluft kan komme ud.
  6. Luk vinduet om morgenen og skru op for varmen, da husstøvmiden ikke kan tåle tør varme. Sveder du meget om natten, kan det være en god ide at vente med at redde seng til om eftermiddagen så fugten har tid til at fordampe.
  7. Gå i bad hver morgen og vask/gnub husstøvmide æggene væk på eventuelle sår samt tørre skællede hudflader.
  8. Dub dig tør med et blødt håndklæde
  9. Smør dig ind i en god olie, som sesamolie, mandelolie eller olivenolie
  10. Derefter tør og frottér efter med et ru håndklæde så huden igen kan ånde frit.

Relaterede indlæg

Simple Detox Tips

Simple Detox Tips

De Simple Detox tips du får her i dag, kan være et super effektivt når det kommer til sundhed og velvære, og uanset om du ønsker at tabe dig eller rense din krop, er det noget vi alle bør gøre 3-4 gange om året. Din krop udsættes dagligt for en række forskellige...

Godt Nytår

Godt Nytår

Godt nytår til dig og dine kære. Jeg håber, du er lige så spændt på 2023, som jeg er! Min mand og jeg har holdt jul med vores familie og venner i Danmark og skal i Sverige for at fejre nytår med min bror og hans familie. 2022 har været udfordrende for os på mange...

Glædelig Jul

Glædelig Jul

Rigtig glædelig jul til dig og dine kære. Håber julen betyder lige så meget for dig som den gør for mig. Nemlig en tid med masser af hygge, samvær med dem du holder af, god mad osv. Det er en tid hvor vi er ekstra betænksommer over for dem der har det svært. Andy og...

Om Hekseteket.com

Mission

Min mission i livet er at hjælpe mennesker til et afbalanceret liv
Samt optimal sundhed, et skridt ad gangen.

Det er IKKE normalt at have smerter og det er IKKE normalt at være på medicin.

Gennem mit "Simpel Sundheds" forløb, mine e-bøger og små tips,
kan jeg hjælpe dig med at skabe omslaget til en bedre livskvalitet.

Disclaimer

Jeg er en passioneret Holistisk behandler, og har hjulpet klienter med at ændre deres livsstil på en ukompliceret måde i næsten 2 årtier.

Den information jeg deler om sundhed og velvære, er ud fra egne erfaringer, samt tilbagemeldinger fra mine klienter, og er ikke ment som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning.

Jeg er IKKE læge og kan IKKE diagnostisere eller rådgive dig i hvad du skal gøre. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du altid kontakte din læge eller andet sundhedsfagligt personale.

Brugen af den information du finder her på siderne, er udelukkende på eget ansvar.

Handelsbetingelser

Privatlivspolitik