Gør Ukrudt til Superkrudt 2

1. april 2022

I denne uges artikel Gør Ukrudt til Superkrudt 2, får du igen 3 forskellige planter du kan anvende som sundhedsfremmende og i madlavningen, i stedet for at sprøjtet det ned.

Der er efterhånden mange har fået øjenene op for hvordan forskellige ukrudt kan bruges som i salater, til juice, te og kaffe, eller i supper, bagværk osv.

Som nævnt i sidste uge, er ukrudt ofte fyldt med fibre, vitaminer, mineraler og andre antioxidanter. De koster absolut ingenting, og du får både frisk luft og motion, når du er i naturen og høster dine favorit ukrudts planter.

Jeg er stor fortaler for at implementere bl.a. frisk luft, motion og stilhed i vores dagligdag. Oftest er det desværre nogle af de ting, der i en travl hverdag bliver valgt fra! Læs De 7 Steps her

Ramsløg 

De seneste år er Ramsløg, Nordens hvidløg, blevet super populære. Mange steder er det med at komme ud af starthullerne, for at nå at få andel i denne skønne ukrudts plante. Den er en dejlig forårsbebuder, som findes i de fleste danske skove, dog sjældent i Vestjylland.
Ramsløg gror oftest i kolonier i de skyggefulde dele af løvskove og læhegn, da de gerne vil have en fugtig jord.
De har en mild smag af hvidløg, men også lidt af purløg eller rå porre med hvidløgssmag. Du kan bruge både løg, blade, blomster og de grønne frøstande til madlavningen.
Når du plukker Ramsløg, så hav omtanke for kun at tage de dele du skal bruge. Derved sikrer du at der også kommer noget til næste år.

Brug hakket ramsløg som drys eller lav en lækker pesto. Erstat spinaten med Ramsløg blade, eller andre bitter salater. Du kan også bruge den i gryde retter, sauterede retter og som drys til kødet. Kun fantasien sætter grænser.

Skvalderkål 

De fleste genkender nok Skvalderkål som en af de mest genstridige og irriterende ukrudts planter i haven. Den er praktisk talt umulig at få has på! Men i stedet for at være irriteret over den, er her et par tips til hvordan du kan gøre den til din ven.
Igennem tiderne har Skvalderkål været brugt både til lægeurt og i madlavningen. I oldtiden brugte man det f.eks. i stedet for spinat, og munkene brugte det som naturlægemiddel til gigt og urinsyregigt, da den er meget base dannende. Skvalderkål indeholder en god mængde Vitamin A, C, calcium, magnesium, kalium og kisel syre.

I dag er Skvalderkål så småt ved at vende tilbage i køkkenet, især om foråret inden den har været i blomst.
De unge skud smager godt i salater eller i sammenkogte retter. De kan også bruges i smoothies, friskpressede juice, eller i hjemmebagt brød. Her er et par opskrift ideer

Skvalderkål er en skærmplante og da nogle af disse planter er giftige er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det er skvalderkål du har fat på. Den kendes på den glatte furede stængel, og bladene er takkede og dobbelt 3-delte.

Gederams 

Denne ukrudt plante hører til natlysfamilien og er en flerårig plante. Den vokser både i grøftekanter, i skovkanten, og i ryddede skovarealer.
Gederams har, ligesom de fleste andre planter, også været brugt som natur middel, ved at lave omslag af bladene til bl.a. gigt patienter. Den er rig på Vitamin A , C og magnesium og har et meget højt indhold at polyfenoler, både i stængl, blade og blomster.

Gederams kaldes også skovens asparges, da de unge skud kan tilberedes ligesom asparges. Tag skuddet når det er ca 20 cm højt, og skær den træagtigt del af stænglerne.
Bladene siges at være bedst når de bliver tørret og brugt som te. Smagen skulle være lidt honning agtig.
De smukke lilla blomster kan bruges som pynt på en sommer salat eller dessert.

Relaterede indlæg

Hvad er mikrogrønt

Hvad er mikrogrønt

Du kender sikkert begrebet spirer. Men hvad er Mikrogrønt? Det ligger næsten i ordet mikro. Unge planter af grøntsager og krydderurter.I modsætning til de modne urter og grøntsager med en vækstcyklus på uger eller måneder, kan mikrogrønt høstes og spises en uge til 10...

Et mindset af taknemmelighed

Et mindset af taknemmelighed

At have et mindset af taknemmelighed er ikke kun for sundhedsbevidste mennesker - det er for alle.Det at have optimal sundhed og velvære er meget mere end din fysiske kan mærke. Din mentale og følelsesmæssige tilstand spiller en afgørende rolle for dit generelle...

Pas på dit hjerte

Pas på dit hjerte

Betydningen af et sunde hjerte kan der ikke snakkes nok om. Hjertet er et vitalt organ, der pumper blod til alle dele af din krop og forsyner den med ilt og næringsstoffer.Når hjertet er sundt, sætter det din krop i stand til at fungere korrekt og udføre daglige...

Om Hekseteket.com

Mission

Min mission i livet er at hjælpe mennesker til et afbalanceret liv
Samt optimal sundhed, et skridt ad gangen.

Det er IKKE normalt at have smerter og det er IKKE normalt at være på medicin.

Gennem mit "Simpel Sundheds" forløb, mine e-bøger og små tips,
kan jeg hjælpe dig med at skabe omslaget til en bedre livskvalitet.

Disclaimer

Jeg er en passioneret Holistisk behandler, og har hjulpet klienter med at ændre deres livsstil på en ukompliceret måde i næsten 2 årtier.

Den information jeg deler om sundhed og velvære, er ud fra egne erfaringer, samt tilbagemeldinger fra mine klienter, og er ikke ment som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning.

Jeg er IKKE læge og kan IKKE diagnostisere eller rådgive dig i hvad du skal gøre. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du altid kontakte din læge eller andet sundhedsfagligt personale.

Brugen af den information du finder her på siderne, er udelukkende på eget ansvar.

Handelsbetingelser

Privatlivspolitik