Du kender sikkert begrebet spirer. Men hvad er Mikrogrønt?
Det ligger næsten i ordet mikro. Unge planter af grøntsager og krydderurter.
I modsætning til de modne urter og grøntsager med en vækstcyklus på uger eller måneder, kan mikrogrønt høstes og spises en uge til 10 dage efter de er sået.
De kan sagtens dyrkes indendørs enten i jord eller fiber måtter.
I januar 2023 startede Andy og jeg en mikrogrønt forretning her i Waco Texas, hvor vi dyrker mikrogrønt indendørs under kontrollerede forhold. Det er et stort hit både i almindelige husholdninger samt i resturanterne.
Mikrogrønt kan dyrkes af næsten alle grøntsager og krydderurter, men de mest kendte er nok solsikke, ærter, radiser, rødbeder, broccoli, rødkål og gulerødder. Dem vi dyrker i øjeblikket er solsikke, radise og ærter og broccoli.
Fordele ved Mikrogrønt
Da vi første gang hørte om Mikrogrønt for en del år siden, var de mest brugt på de finere spisesteder og i velassorterede supermarkeder. Heldigvis er de i dag blevet tilgængelige for alle, og er ret nemme at dyrke derhjemme.
Overraskende nok er Microgreens op til 40X mere potente i phyto kemikalier end den modne plante. De smager fantastisk og bringer farve og friskhed til enhver ret som f.eks. salater, sandwich, suppe eller middagsretter.
Mikrogrønt har et højt niveau af antioxidanter og polyfenoler, og de er meget rige på kalium, jern, zink, magnesium og kobber. Du får også en fantastisk kilde til vitaminer, mineraler og fibre.
Disse små superfoods, er kendt for at hjælpe dig med at støtte dit immunsystem, hjertesundhed og tarmsundhed, samt sænke dit kolesteroltal.
Forskere ved University of Maryland College of Agriculture and Natural Resources (AGNR) og United States Department of Agriculture (USDA) har for nylig afsluttet en undersøgelse, hvor de har sammenlignet niveauet af næringsstoffer i mikrogrønt i forhold til den fuldvoksne plante.
De analyserede 25 slags mikrogrønt og deres næringsværdi. For eksempel havde rødkål mikrogrønt den højeste koncentration af C-vitamin og 40X mere E-vitamin.
Selvom mikrogrønt betegnes som superfoods med et meget højt nærings indhold, er de ikke ment som erstatning for fuldvoksne grøntsager.
Jeg anbefaler at du spiser regnbuens farver, og lidt fra hver kostgruppe (se min kostcirkel her). Tilføj gerne 100 gr mikrogrønt til dine måltider løbet af dagen for at få et ekstra boost!