Forårs salat med kartofler og radiser

29. april 2022

Der er noget specielt over foråret og alle de lette salater og grøntsager der hører denne årstid til. Jeg elsker f.eks de små nye kartofler, og vi får dem få mange forskellige måder.
Vi var i Denmark hen over påsken, og havde en gruppe venner på besøg, hvor hvert par havde en ret med. Her fik vi 2 varianter af salaten jeg vil dele med jer i dag, og de var bare super lækre og mættende.

Nye kartofler er en af hoved ingredienser i denne forårs salat, sammen med radiser. Derudover havde jeg forårsløg og spring mix salat i køleskabet samt edamame bønner i fryseren. Du kan også komme agurker, blomkål, forskellige spirer og ærteskud i. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Værd at vide om kartoflen

Der er mange myter omkring det at spise kartofler, især at de feder – så her er et par fakta der taler for at komme kartoflerne tilbage i menuen.

Især nye kartofler har et højt indhold af Vitamin C og Vitamin B. Det meste sidder i skrællen eller lige under. Undgå derfor at skrælle kartoflerne, men skrub dem med en grov svamp stedet. Når du spiser skrællen, får du også mange af de vigtige fibre.

Hvis du gerne vil undgå stivelsen i kartoflerne, er det en god ide at tilberede dem, og lade dem køle af. Det gør at stivelsen ændrer karakter og bliver til resistent stivelse. Denne type stivelse passerer ufordøjet gennem tarmsystemet, og giver masser af næring til tarmbakterierne. Husk på at en sund tarm = godt immunsystem.
Du vil også have mæthed i længere tid, når du spiser kartoflerne på denne måde.
Hvad enten du spiser dem kolde eller varmer dem op igen er helt op til dig.
Her er en fin artikel fra Iform om kartoflen

Brug hele radise planten

Radiser er en af forårets første farve bomber, så der et en af mine favoritter i forårssalaterne. Du kan både spise dem kolde, eller sautere dem på panden sammen med andre grøntsager.
Nyt for mig er at radisen faktisk også er rigtig god for stofskiftet – måske er det derfor jeg er så glad for dem!!
Derudover er radisen vanddrivende, godt til immunsystemet og skånsom for leveren.

I radisen får du et godt tilskud af fibre og Vitamin C, samt kalium, calcium og magnesium.

Prøv også næste gang du køber et bundt radiser, eller henter dem i køkken haven at bruge bladene også (hvis de er friske). Ny forskning viser at radise blade bl.a. er rigtig god for fordøjelsen samt forbrænding af fedt.
Du kan bruge radise bladene ligesom du bruger spinat – enten kold eller tilberedt.

Det skal du bruge

500 gr små nye kartofler
Ca. 10 – 15 radiser på størrelse med en mirabelle
1 bundt forårsløg
100 gr edamame bønner
2 store håndfulde spring mix salat
1/2 dl. solsikke kerner
1/2 dl. græskar kerner
Pynt med et mix af dine favorit krydderurter

Dressing:
Saft fra 1 citron
2 spsk oliven olie
1 tsk frisk kvernet peber

Vask kartoflerne godt, tør dem og skær dem i halve eller kvarte. Gnid dem i en god oliven olie og fordel dem på en bageplade. Drys med groft salt og frisk kværnet peber. Rist dem i ovnen i ca 15-20 minutter ved 225 gr.
De må gerne få sprøde kanter. Sæt kartoflerne til side og lad dem køle helt af.
Skær radiser og forårsløg i skiver og kom dem i en stor skål.
Hvis dine edamame bønner er fra frost, så kom dem i en lille skål og hæld kogende vand over så det dækker. Lad dem stå og trække i ca 5 minutter inden du hælder vandet fra, og blander dem med radiser og forårsløg.
Når kartoflerne er kølet af, bland dem til resten af ingredienserne, og vend til sidst spring mix, solsikke- og græskar kerner i.
Bland dressingen sammen og vend den sammen med salaten. Pynt med krydder urter.

Relaterede indlæg

Jordbær Salat

Jordbær Salat

Sæsonen for jordbær er lige om hjørnet, så her kommer en lækker jordbærsalat. Den er er farverig og super nem at lave.Jordbær er et af mine yndlings bær, og er de første der modnes i sæsonen. For mig er det startskuddet til sommersæsonen fyldt med farverig frugt, bær...

Glutenfri kiks

Glutenfri kiks

Disse glutenfri kiks er både nemme og super lækre. Jeg har fået opskriften af en veninde i Danmark, og prøver på altid at have dem på lager!! Vi bruger dem som snack, til charcuteri, som tilbehør til en suppe eller til en ostetallerken. Selvom du efterhånden kan få en...

Æble grønkåls salat

Æble grønkåls salat

Grønkål og æbler er helt klart to af mine yndlings efterårs / vinter afgrøder. Derfor er denne Æble Grøntkåls salat blevet en af favorit salaterne her i vinterhalvåret. Vores immunsystem har brug for en konstant strøm af antioxidanter for at beskytte kroppen mod frie...

Om Hekseteket.com

Mission

Min mission i livet er at hjælpe mennesker til et afbalanceret liv
Samt optimal sundhed, et skridt ad gangen.

Det er IKKE normalt at have smerter og det er IKKE normalt at være på medicin.

Gennem mit "Simpel Sundheds" forløb, mine e-bøger og små tips,
kan jeg hjælpe dig med at skabe omslaget til en bedre livskvalitet.

Disclaimer

Jeg er en passioneret Holistisk behandler, og har hjulpet klienter med at ændre deres livsstil på en ukompliceret måde i næsten 2 årtier.

Den information jeg deler om sundhed og velvære, er ud fra egne erfaringer, samt tilbagemeldinger fra mine klienter, og er ikke ment som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning.

Jeg er IKKE læge og kan IKKE diagnostisere eller rådgive dig i hvad du skal gøre. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du altid kontakte din læge eller andet sundhedsfagligt personale.

Brugen af den information du finder her på siderne, er udelukkende på eget ansvar.

Handelsbetingelser

Privatlivspolitik