Når enden er god er alting godt

14. maj 2022

Der kan være noget om ordsproget, “Når enden er god er alting god!”
Her mener jeg hele fordøjelsessystemet, og hvorfor nu det?

Der er rigtig mange ting der spiller ind for at få et optimalt fungerende fordøjelsessystem. Vores kost og motions vaner har stor indflydelse, men vores omgivelser og mentale tilstand har omend endnu større indflydelse på fordøjelsen.

Gut health Hippocrates

“Al sygdom starter i tarmen” sagde Hippocrates allerede 400 f.kr.
Tankevækkende at vi ikke er nået længere i den moderne medicin!

Omkring 70% af immunsystemet findes i fordøjelsessystemet, så det siger sig selv, vi skal passe godt på det.

Medicin, forarbejdet- friture- og hårdt stegt mad samt stress, er nogle af nutidens store syndere når det kommer til et balanceret fordøjelsessystem.

Tarmflora

Vores tarmflora er alfa omega når vi snakker sundhed. Allerede fra starten afhænger vores tarmflora af den vi får med fra vores mor. Seneste forskning viser også en forskel på nyfødtes tarmflora ved naturlig fødsel vs. kejsersnit. Derefter er det brystmælken der styrker spædbørns tarmflora. Er du nybagt mor, og dit barn har kolik, forstoppelse, diarre eller reflux – lige for at nævne de mest gængse – så er det en god ide at både du og dit barn sår tilskud af de vigtige tarmflora bakterier.
Læs mere her

Følelser og sund tarm

Når du som barn og voksen får f.eks. antibiotika, afføringsmiddel, syre hæmmere eller anden medicin, er det med til at ødelægge den fine balance i din tarmflora. Derfor anbefaler jeg altid mine klienter at tage et tilskud af et godt probiotika produkt (naturlige tarmflorabakterier), og samtidig ændre kosten til at indeholde mange flere grøntsager.
Læs mere her

Det er dog vigtigt at vi ikke KUN fokuserer på maden. Selv om den er super vigtig, er der også faktorer som stress, angst, inaktivitet eller for meget aktivitet osv. der har stor indvirkning på vores tarmsystem.
Tag f.eks. hvis du har stillesiddende arbejde, og ikke lige får dig rørt i løbet af dagen. Det kan være med til at tarmsystemet ikke arbejder som det skal med udskillelse af affaldsstoffer.

Vi har også hele hjerne og mave forbindelsen (mave underforstået hele tarmsystemet)
Hvis vi har for meget at se til og føler os presset, kan vi have en mavefornemmelse af ikke at slå til, eller vi kan have en mavefornemmelse af at noget ikke er godt.
Med andre ord kan hele vores selvopfattelse og mentale balance have ekstrem stor betydning for vores tarmfunktion og dermed vores optimale sundhed.
Læs mere om at ændre din livsstil her

Vores krops rytmer

Vi har forskellige rytmer i kroppen der alle arbejder sammen om at hjælpe til med at optimere vores sundhed.
Vi er nødt til at lære at lytte til kroppen, samt lærer hvad de forskellige signaler og symptomer fortæller os.
Tænk på dem som kroppens alarmsystem. Når noget gør ondt, eller ikke føles rigtigt, så er det fordi kroppen fortæller os der er en ubalance der skal korrigeres!

Du kender nok bedst den Cirkadiske rytme også kaldet det biologiske ur.
Vi har også et overordnet Naturligt Kredsløb i kroppen, en cyklus på 3 x 8 timer i døgnet.
At implementere en livsstil der tager hensyn til det Naturlige Kredsløb er et rigtig godt sted at starte.

04.00 – 12.00
Kroppens renselses periode, samt ny produktion af enzymer, mavesafter og hormonstoffer, inklusiv melatonin.
Det er en god ide at spise morgenmad inden kl. 08.00, og helst en med både fibre og protein.

12.00 – 20.00
Her er enzymer, mavesafter og hormonstoffer på sit højeste. Derfor er det i dette tidsrum du spiser størstedelen af dine måltider. Spis gerne det største måltid til frokost stedet for til aften. Jeg ved det er omvendt for mange, men kroppen har bedst mulighed for at fordøje maden midt på dagen.

20,00 – 04.00
I dette tidsrum bliver maden du har spist i løbet af dagen omdannet til energi og lagret i dine muskler og hjerne, så du har til de næste 24 timer. Spiser du efter kl. 20.00, tager det kroppen 3-5 timer om at fordøje maden. Det er tid der går fra at producere energi til dagen efter. Føler du sult om aftenen er det bedre at tage noget vand og evt. en lille håndfuld mandler.

Jeg håber du fik lidt mere indblik i hvor stor betydning vores tarmsystem har for vores sundhed, og at ordsproget “Når enden er god, er alting godt” har fået en helt ny betydning for dig 🙂

Relaterede indlæg

Hvad er mikrogrønt

Hvad er mikrogrønt

Du kender sikkert begrebet spirer. Men hvad er Mikrogrønt? Det ligger næsten i ordet mikro. Unge planter af grøntsager og krydderurter.I modsætning til de modne urter og grøntsager med en vækstcyklus på uger eller måneder, kan mikrogrønt høstes og spises en uge til 10...

Et mindset af taknemmelighed

Et mindset af taknemmelighed

At have et mindset af taknemmelighed er ikke kun for sundhedsbevidste mennesker - det er for alle.Det at have optimal sundhed og velvære er meget mere end din fysiske kan mærke. Din mentale og følelsesmæssige tilstand spiller en afgørende rolle for dit generelle...

Pas på dit hjerte

Pas på dit hjerte

Betydningen af et sunde hjerte kan der ikke snakkes nok om. Hjertet er et vitalt organ, der pumper blod til alle dele af din krop og forsyner den med ilt og næringsstoffer.Når hjertet er sundt, sætter det din krop i stand til at fungere korrekt og udføre daglige...

Om Hekseteket.com

Mission

Min mission i livet er at hjælpe mennesker til et afbalanceret liv
Samt optimal sundhed, et skridt ad gangen.

Det er IKKE normalt at have smerter og det er IKKE normalt at være på medicin.

Gennem mit "Simpel Sundheds" forløb, mine e-bøger og små tips,
kan jeg hjælpe dig med at skabe omslaget til en bedre livskvalitet.

Disclaimer

Jeg er en passioneret Holistisk behandler, og har hjulpet klienter med at ændre deres livsstil på en ukompliceret måde i næsten 2 årtier.

Den information jeg deler om sundhed og velvære, er ud fra egne erfaringer, samt tilbagemeldinger fra mine klienter, og er ikke ment som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning.

Jeg er IKKE læge og kan IKKE diagnostisere eller rådgive dig i hvad du skal gøre. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du altid kontakte din læge eller andet sundhedsfagligt personale.

Brugen af den information du finder her på siderne, er udelukkende på eget ansvar.

Handelsbetingelser

Privatlivspolitik